Obsesie?

In timp ce ma trag cu degetul de nasuc din cauza mirosului de shawarma, stau si bloguiesc de zor. Nu am nimic cu acest preparat, dar a ajuns sa fie prea savurata, nene! Dar ce are borsul, supa sau fripturica de la mama? Am uitat deja ce voiam sa spun initial si ma trezesc cu gandurile zburand ca fluturii vara.

voicesAsa, facand abstractie de mediul incojurator, ma gandesc la ceva in mod…obsesiv sau nu. De ce avem nevoie, noi fetele de o gramada de accesorii, pantofi (desi Hapi ne-a explicat deja) haine, creme etc.? Am auzit si eu de existenta shopaholicilor, dar chiar toate suferim de aceasta „afectiune”? Am facut mai multe investigatii si am descoperit ca are urmatoarele cauze:

  • Privarea emotionala in copilarie;
  • Incapacitatea de a tolera sentimente negative;
  • Necesitatea de a umple un gol interior;
  • Nevoia de adrenalina ( cred ca se refera la sezonul de reduceri de 50%);
  • Nevoia de a fi in centrul atentiei;
  • Perfecționismul;
  • Comportamentul impulsiv si compulsiv;
  • Necesitatea de a obține controlul;

Shopaholicii pot avea mai multe tipuri de comportament:

Cumparatorii consolati– Cand sunt tristi, primul lucru pe care il fac este sa dea iama in mall si sa isi goleasca portofelele.

Cumparatorii de „trofee”– acestia petrec mult timp pana isi aleg accesoriile perfecte, tinuta ” trasnet”. Nu renunta pana nu gasesc ceea ce le place si care este de lux.

Cumparatorii de „imagine”– ei cumpara masini scumpe, genti de mii de euro si alte obiecte doar ca sa arate ca au multi bani si isi permit. (un fel de pitipoance si cocalari…)

shopaholic_perfectCumparatorii de chilipir– Sunt cei care cumpara tot ce e ieftin si de care nu prea au mare nevoie.

Cumparatorii de „afectiune”–  folosesc ca pretext cumparaturile pentru a castiga afectiunea celor din jurul lor.

Cumparatorii bulimici– Este exact ca la bulimie, ” buy and return”, adica cumperi si returnezi, ca pe urma iar sa cumperi si iar sa dai inapoi si tot asa…

Cumparatorii colectionari– isi cumpara aceeasi haina, dar de culori diferite sau isi cumpara parti din seturi si nu sunt multumiti pana nu isi completeaza intreaga colectie.

Citind aceste informatii, am ajuns la concluzia ca nu sunt o shopaholica pentru ca eu nu stau mai mult de jumatate de ora intr-un magazin.  Voi sunteti oare shopaholici?  

P.S.: Daca vreti sa verificati, puteti face acest test sau va puteti uita la acest film: Confessions of a Shopaholic!

14 gânduri despre „Obsesie?

  1. Bine, dar de unde au femeile alea mii de euro sa dea pe o geanta, si eu nu am vazut mii de euro decat in vis, desi am facut tot posibilul ?! DE UNDE DRACU AU ATATIA BANI ?!

    E o intrebare retorica, desigur… Au fiindca sunt „cocote” care scot bani de pe fraierii bogati…

    Apreciază

    • Nici eu nu am vazut de cand sunt, o bancnota de 100 de euro, dar asta e alta poveste. De unde au atatia bani, doar ele stiu.
      P.S. Te rog sa ma ierti, dar am editat comentariul tau pentru ca ai folosit un cuvant care nu isi are locul la mine pe blog. Iti multumeesc pentru intelegere.>:D<

      Apreciază

  2. Si cei care cumpara ca trebuie sau ne place , fara a face abuz din asta …Cum se numesc?
    …si maiam o neclaritate …de ce oare cand iese pe piata ceva la moda cum numesc unii in tendinte …de ce nu gasesti nimic normal ? daca se poarta paiete … 80% din produse ( ca sa nu exagerez ) sunt cu paiete

    >:D<

    Apreciază

    • Cei care achizitioneaza produse fara a a face abuz, se numesc consumeri.;)) Pentru ca este in tendinte, asta inseamna ca toate produsele contin noua „tendinta.” Stii ca nu toti sunt ca noi. Sunt unii avizi dupa tot ce e ” la moda” si actual.

      Apreciază

  3. Desi nu ratez vreodata o ocazie buna de shopping, nu exagerez niciodata… nici cu timpul, nici cu banii 😀 Imi plac cumparaturile, dar nu am fost si nici nu sunt shopaholic.
    Filmul l-am vazut de curand, e simpatic 🙂

    Apreciază

  4. Gustând shawarma altei ţări, asta de România care conţine din câte am auzit cartofi prăjiţi şi castraveţi muraţi (cum să pui frate cartofi prajiţi în shawarma? 😯 ), îmi pare o imensă scârboşenie. Ca să mă exprim blând…
    Cât despre cumpărături… le urăsc. Indiferent ce trebuie să cumpăr, încerc să fug cât mai tare din magazin, piaţă ,etc.

    Apreciază