Ai mila!

Nu eram sigura daca sa scriu aceasta postare pentru ca nu as vrea sa fiu inteleasa gresit de catre terte persoane…

Camera 360Zilele trecute am aflat despre drama Alexandrei Stan si de valva provocata in mass-media, dar si in tara.  Ma bucura faptul ca acest caz este mult mediatizat pentru ca asa s-a reusit o trezire a constiintei colective, dar ma intristeaza ca autoritatile, mass-media si oamenii se autosesizeaza abia cand o „vedeta” este maltratata si abuzata fizic. Daca ar fi fost Ana, Maria, Florica etc. cel mai probabil ca niciunul dintre noi nu ar fi facut mare lucru sa o ajute. Poate ca i-ar fi dat un pahar de apa si i-ar fi spus vorbe de incurajare. Ea, „X” este o victima a unui calau, iar noi suntem victime ale nepasarii.  Stiu ca exista niste mici adaposturi pentru femeile abuzate, dar nu pot sta la nesfarsit in ele si, de cele mai multe ori, partenerul sau abuzatorul afla locatia ei si recurge la amenintari pentru a nu-l actiona in justitie.  Cand eram copil, credeam ca astfel de lucruri se petrec numai in filme, dar mai tarziu am inteles ca aceste monstruozitati aveau loc sub ochii mei, putin mai departe de casuta mea. Din fericire, persoana abuzata la acea vreme a reusit sa divorteze de propriul calau si acum duce o viata mai linistita. Dar cate femei au un astfel de noroc? Multe se complac in aceasta situatie din diferite cauze: copiii, lipsa de bani, iubirea etc. si stau asa si indura zile, luni sau chiar decenii. Violenta nu are nicio scuza si nici nu ar mai trebui sa existe daca luam in considerare nivelul avansat al societatii de astazi. Despre violenta domestica ar trebui doar sa citim in romanul „Ion” al lui Rebreanu (roman care nu mi-a placut deloc…), ar trebui sa fie un termen necunoscut pe care sa il cautam pe Google ori pe Wikipedia. Cuvintele sunt de prisos ca sa pot descrie ce simte o femeie cand este lovita chiar si cu o palma, daramite un pumn, de aceea va invit sa cititi poezia de mai jos scrisa de Adrian Paunescu care deplange durerea femeiasca.

sketch-weeping-woman

Muncim ca nişte sclave zi de zi
Frumoase-am fost pe cel dintâi traseu
Şi condamnarea de-a ne urâţi
Chiar voi ce ne iubiţi, chiar voi ce ne iubiţi ne-o daţi mereu
Stăm în picioare încă de cu zori
Şi vă miraţi că nu mai sunt subţiri
Dar voi care vă credeţi tot feciori
De ce nu arătaţi, de ce nu arătaţi ca nişte miri
Pe unde ne daţi dreptul de-a munci
Lucrăm istovitor cu voi în rând
Din când în când în burţi ne daţi copii
Iar voi plecaţi la altele, iar voi plecaţi la altele râzând.

 V-am tot iertat, v-am tot acoperit
Şi să mai amânăm nu-i înţelept
Ar fi să recunoaştem în sfârşit
Femeia n-are totuşi, femeia n-are totuşi niciun drept.

Şi uneori păcătuim curat
Crezând prin lacrimi mari de ochi atei
Că însuşi Dumnezeu este bărbat
Şi nu le înţelege, şi nu le înţelege pe femei
Dar, vai, a fost odată prea frumos
Ca-n filmelele de dragoste a fost
Şi-acum ne omorâm sârguincios
Şi zilnic ne distrugem, şi zilnic ne distrugem fără rost
Ne-nvinge viaţa fără orizont
Şi voi ne-nvingeţi într-un mod câinesc
Trăim ca nişte văduve de front
Şi mâinile mereu, şi mâinile mereu ni se aspresc.

Priviţi fără privire înapoi
Încuviintaţi din cap mărinimoşi
Şi credeţi că nu-i vorba şi credeţi că nu-i vorba despre voi
Şi totuşi este vorba despre toţi
Sunteţi la fel de răi şi de flămânzi
Durerea femeiască pentru soţ
E-un credit fără giruri, e-un credit fără giruri şi dobânzi
Vă e urât cu noi, vă e urât
Şi ne-aţi ucide, dragilor bărbaţi
Noi nu vă mai rugăm decât atât
Puteţi să ne jigniţi, să ne-njurati
Dar faceţi-o cu tonul coborât
Şi pân’ adorm copiii, şi pân’ adorm copiii aşteptaţi.

sursa

Reclame

7 gânduri despre „Ai mila!

 1. Nivel avansat ?! In Romania ?! Nu, suntem o tara de lumea a 3-a, violenta este mostenita din trecutul odios, si de aceea este considerata normala. Nu ne vom schimba pana peste 100 de ani, poate…

  Unele insa chiar o merita…am ajuns o tara plina de pitipoance, pe facebook, in asteptarea unui bogatas… Halal tara…….

  Apreciază

  • Nu te critic fiindca nici eu nu detin adevarul absolut in acest caz. Am asistat la multe strategii de marketing care nu tin cont de scrupule si care m-au facut sa ma revolt.

   Apreciază

 2. Cred ca intre bataus si victima sa se stabileste o legatura greu de inteles pentru altii. Am cunoscut o astfel de familie si nu erau „analfabeti functionali”, ci…, ma rog, n-are importanta! Inainte de Craciun, in miez de noapte, cu multi ani in urma, am adunat-o pe ea de sub scarile blocului unde locuia, batuta mar si imbracata numai in camasa de noapte! Am vorbit cu ea, incercand s-o conving sa nu se mai intoarca la el, dar cand l-a vazut la usa cu „flori” a plecat bucuroasa! N-a trecut multa vreme si iar a incasat-o! Replica!? Il iubesc!

  Apreciază

 3. Sunt bărbat și sunt acum pus într-o situație delicată fie și numai pentru că aparțin genului masculin. Ceea ce a făcut acel animal, la fel cu faptele de aceeași natură săvârșite zilnic de mii și mii de români (dar și de alții de pe-aiurea) este incalificabil, dezumanizant și nu în ultimul rând, penal. Îndrăznesc totuși și o opinie puțin contrară curentului, găsind o vină și femeilor ce ajung în această situație. Mă rog, unora dintre ele, mai exact cele care deși au din timp „semnele” transformării partenerului într-o brută acraniată și au și posibilitatea de a rupe relația până să se ajungă la astfel de drame, nu fac nimic în acest sens. Inclusiv Alexandra a pomenit ceva despre o agresivitate verbală și un comportament animalic a jegului ăluia. De ce nu i-a întors elegant spatele lăsându-l să se bălăcească în mizeria propriei existențe ?

  Apreciază

Opinii

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s