Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor

Originea si simbolul Martisorului

Inca nu se stie exact care sunt originile martisorului, dar se presupune ca sarbatoarea ar fi aparut in Imperiul Roman. Atunci, Noul An era sarbatorit in prima zi din luna lui Marte, zeul razboiului si al fertilitatii. Cele doua fire ale martisorului simbolizau dualitatea pace-razboi.
In credinta populara, Martisorul era numit „funia anului” si reprezenta cele 365 de zile ale anului. Ea era alcatuita din impletitura a doua fire de ata: una alba si una neagra. Ata simboliza dualitatea viata-moarte, bine-rau, iarna-vara, fertilitate-sterilitate sau lumina-intuneric.
Azi, Martisorul este facut din doua fire de ata, una alba si una rosie. Albul semnifica puritate, masculinitate, ratiune, limpeziciune, luciditate si iarna iar rosul poarta simbolul iubirii, al primaverii, al feminitatii, frumosului si al vietii. Impletirea celor doua fire reprezinta intrepatrunderea masculinului cu femininul.

Legendele Martisorului

Se spune ca, simtindu-se trist si singur, Soarele a coborat pe Pamant si a luat chipul unei tinere frumoase. Un zmeu a rapit-o si a inchis-o in palatul lui si, de atunci, toata frumusetea, veselia, bucuria, cantul si lumina au pierit iar lumea s-a cufundat in intuneric. Nimeni nu a avut curajul de a salva fata in afara de un tanar voinic. El a pornit intr-o calatorie ce a durat trei anotimpuri – vara, toamna si iarna – si a ajuns la palatul zmeului unde l-a infruntat. Dupa o batalie care a durat mai multe zile, tanarul a invins, a reusit sa elibereze fata dar s-a stins din viata. Soarele a revenit pe cer si a luminat din nou intreg Pamantul. Astfel, primavara a venit, oamenii si-au recapatat veselia iar natura a reinviat. Sangele eroului s-a scurs pe zapada, iar acolo unde ea s-a topit, au aparut primii ghiocei, vestitorii primaverii.

Legenda spune ca, de atunci, tinerii impletesc doua ate, una alba si una rosie si le ofera fetelor pe care le iubesc sau persoanelor apropiate. In traditia populara, rosul simbolizeaza iubirea, dragostea, frumosul si aminteste de sangele eroului ucis. Albul simbolizeaza puritatea, sanatatea, noul si aminteste de vestitorul primaverii, gingasul ghiocel.
O alta legenda spune ca, in prima zi din martie, Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, de sub zapada, iese un ghiocel. Aceasta a vrut sa il ajute si a vrut sa dea zapada la o parte si sa indeparteze ramurile spinoase din jurul lui. Vazand ce face Primavara, Iarna s-a infuriat si a chemat vantul si gerul sa omoare floarea. Ghiocelul a inghetat. Primavara, vrand sa salveze ghiocelul, l-a acoperit imediat cu mainile ei. Pentru ca se intepase intr-un maracine, din degetul ei a curs sange pe ghiocel, iar acesta a reinviat. Astfel, legenda spune ca Primavara a invis Iarna, iar culorile alb si rosu reprezinta zapada alba si sangele rosu.

“Sfinte soare, sfinte soare,
Daruiescu-ti martisoare,
In locul lor ma fereste
De pistru ce ma-nnegreste.
Ia-mi toate negretele
Si da-mi albetele.
Fa-mi fata ca o floare,
Sfinte soare, sfinte soare.”
(Romulus Vulcanescu – Mitologie romana)

Martisorul, sarbatoare in jurul lumii

Bulgaria

Sarbatoarea primaverii: Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor
Nu numai romanii sarbatoresc venirea primaverii. Pe 1 martie, vecinii nostri bulgari sarbatoresc Martenita. Oamenii poarta podoabele impletite din ata alba si rosie de pe 1 pana pe 30 martie sau pana cand vad o barza, o randunica sau un copac inflorit. Se spune ca bulgarii poarta asnurul cu rosu si alb pentru ca vor sa o imbuneze pe Baba Marta, o batrana tafnoasa si schimbatoare la fel ca primele zile de primavara.

Macedonia
In Macedonia, martisorul este purtat numai de copii. Ei si-l prind in piept pe 1 Martie si il tin pana in ziua de 9 a lunii. Dupa ce si le dau jos, copiii leaga martisoarele de crengile pomilor fructiferi pentru ca acesta sa rodeasca din belsug. Traditia mai spune ca martisoarele sunt si repere pentru randunicile care aduc daruri de Paste.

Traditia martisorului nu difera in Republica Moldova fata de cea din Romania. Incepand cu 1967, in Chisinau are loc un festival muzical care incepe in prima zi din martie, tine pana pe 10 si la el vin iubitorii de arta si muzicieni de peste hotare.

sursa: http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/10488/legende-traditii-si-obiceiuri-de-martisor.html

Reclame

2 gânduri despre „Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor

Opinii

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s