Bani (i)reali?

Credeati ca banii nu va pot amuza? Ia priviti aici!

Fanii Star Wars ar trebui sa stie povestea insulei Niue din Pacificul de Sud. Insula, denumita si „Rock of Polynesia”, are 258.998.811 metri patrati si o populatie de… 1.400 cetateni, majoritatea descendenti polinezieni. Chiar daca dispune de un guvern local, insula nu reprezinta o natiune in adevaratul sens al cuvantului. In schimb, mentine o relatie politica stransa cu vecina Noua Zeelanda (aflata la o distanta de circa 2.400 km) si rezidentii acestei tari.

Ajungem insa la Darth Vader. Da. Darth Vader. Niue are propria moneda si nu a facut rabat de la creativitate. Oficialii din Niue au stabilit cu autoritatile locale sa „bata” o moneda cu imagini ale personajelor din Star Wars (Razboiul Stelelor). Sunt nelipsiti Darth Vader, Luke Skywalker, C-3PO, Chewbaca si altii, toti „incrustati” in monede de argint.

2.Cine vrea sa fie… trilionar?

Economia din Zimbabwe a fost intr-o stare atat de precara, incat guvernul a emis o bancnota de 100 trilioane de dolari. Din nefericire, cele 100 trilioane depreciate nu acopereau nici macar costul unei paini sau al transportului in comun. Colectionarii mai pot gasi exemplare din bancnota de 100 trilioane zimbabwene pe eBay.

3. Sa fim… franci?

Elvetienii dau dovada de creativitate, in privinta bancnotelor. Acestea variaza intre 10 si 1.000 de franci si se prezinta in dimensiuni variate. Bancnotele multilingvistice se disting prin pozitionarea verticala a portretelor, o abordare diferita fata de clasica bancnota orizontala.

4. O bancnota ca o pictura

Bancnota de 1.000 mf (mille francs) din Bali Hai arata ca un tablou. Fiecare bancnota seamana cu o felicitare sau un postcard: femei frumoase, zambind cu flori in brate, copaci si case exotice.

5.Kazahstan, de la Borat la o bancnota foarte frumoasa

Bancnota kazacilor n-are nicio legatura cu imaginea saracacioasa si murdara expusa de personajul Borat in filmul cu acelasi nume. In schimb, valuta arata fantastic.

6. Doi lei la schimb cu un bivol

Autoritatile din Africa de Sud au redesenat bancnotele, dupa apartheid-ul din anii ’90, pentru a le disocia de imaginea controversata a liderilor politici. In schimb, au preferat animalele – rinocer – bancnota de 10 ranzi, elefant – 20 ranzi, leu – 50 ranzi, bivol – 100 ranzi, leopard – 200 ranzi.

7. Cultul personalitatii lui Jong-Il (nu e un personaj din Star Wars, ci dictatorul care conduce cu mana de fier Coreea de Nord)

No comment – Lui Kim Jong-Il ii place sa pozeze pe wonii din Coreea de Nord.

sursa:manager.ro

Opinii

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s