Curatenie?


Stiti ca ieri va spuneam ca sustin campania Lets Do It Romania!
Ei bine, de ieri ma tot macina un gand. Oare vor participa si cei raspunzatori pentru mizerie? Cei care au aruncat ambalajul de la guma, biscuiti, pachetul de tigari etc.? Vor veni cei care devasteaza padurile atunci cand fac gratare si lasa in urma un adevarat masacru ecologic? Isi vor atribui vina si vor veni sa repare raul facut mediului inconjurator? Hmm, sunt foarte sceptica!
Am aflat ieri de la un amic A. ca un om a curatat un rau folosind coji de banane. La incheierea procesului de curatare, apa era pura si cristalina, iar cojile puteau fi refolosite. Asta zic si eu inovatie!! Dar, la noi in Romania, sunt putini oameni carora le pasa.

Mi-am adus aminte ca in clasa a treia la educatie civica (cine e de o varsta cu mine sigur stie despre ce vorbesc), materia la care invatam bunele maniere, invatasem un text din manual, numit „Biletul”, cred ca era scris de Mircea Santimbreanu. Nu era o perla literara, dar era o povata foarte buna pentru micii elevi. In text se vorbea despre o fata care arunca hartii pe jos si nu le strangea. Intr-o zi, la fel de nepasatoare, cand cobora din tramvai, arunca biletul pe jos si apoi pleaca fara sa se uite in urma. Noaptea, o mustra constiinta si viseaza cum tot maldarul de gunoaie si biletul aruncat se invart in jurul ei amenintator. Cand se trezeste, fata realizeaza greseala comisa si decide sa fie mult mai grijulie cu mediul inconjurator. App. de manuale, asta imi aduce aminte cat de varza e sistemul de invatamant in Romania.
Sau mi-am adus aminte de o intamplare reala la care am fost martora. Eram cu A. intr-un parc si trebuia sa ne intalnim cu R.. In fine, vine R., facem cunostinta si observ ca are in mana doua produse de patiserie. Mananca primul pate, apoi arunca hartia pe jos langa banca. Am zis in sinea mea atunci asa: „Bai na e seara, nu vede cosul de gunoi”, chit ca era fix langa ea! Nu i-am atras atentia atunci. Termina de consumat si al doilea produs si iarasi arunca ambalajul fix langa celalalt ambalaj. Atunci, m-am enervat si i-am facut observatie. Dar, fara rost. R. mi-a raspuns cu nonsalanta ca de asta exista oamenii de la Salubris ca sa curete in urma ei! Ei bine cu o asa atitudine ce ai putea sa mai faci? Mi-a parut foarte rau pentru ca nu am putut decat sa strang ambalajele si atat. As fi vrut sa o fac sa inteleaga cat de mult a gresit, dar, „nu ai cu cina ba”, vorba cuiva.
Dar, asa cum ziceam la inceput, sper ca vor participa la curatenie si cei responsabili de dezastru! Speranta moare ultima!

P.S. De azi inainte, ma voi adresa la pers. a-II-a sg., dorind sa conversez cu fiecare cititor in parte pentru a avea o relatie mai stransa.

Reclame

Opinii

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s