Genocidul fetitelor in cea mai mare democratie a lumii

„In ultimele trei decenii, pana la 12 milioane de fetite nenascute au fost avortate deliberat de parintii indieni, decisi sa aiba un mostenitor de sex masculin. Unii numesc acest fenomen „gendercide” – o alaturare intre cuvintele „gen” si „genocid”.
Odinioara, parintii care isi doreau un fiu recurgeau la infanticid. Indiferent care ar fi insa metoda prin care se elimina fetele – fie prin uciderea pruncilor, fie prin eliminarea fetusilor de sex feminin, cea mai mare democratie din lume mareste diferenta dintre numarul de fete si baieti si se indreapta vertiginos spre probleme sociale serioase pe viitor.
In unele orase, se constata deja o lipsa acuta de mirese si cresc ingrijorarile cu privire la dezechilibrul de gen care va conduce la atitudini si mai dure fata de femei.
Recensamantul din 2011 a relevat ca sunt cu 7,1 milioane de fete mai putin decat baieti in categoria de varsta 1-7 ani, o discrepanta in crestere de la cele 6 milioane diferenta din 2001 si 4,2 milioane in 1991. Sunt, in prezent, 915 fete la fiecare 1000 de baieti, cea mai scazuta cifra de la inceputul colectarii datelor, in 1961.

Cele mai recente cercetari arata ca avorturile selective sunt concentrate pe familiile in care primul copil a fost fata. Parintii se bucura de un prim bebelus de sex feminin, insa pe al doilea copil si-l doresc a fi baiat. In aceste familii, intre 3,1 milioane si 6 milioane de fetusi de sex feminin au fost avortati in ultimii zece ani.
Cuplurile instarite si educate sunt cele mai dispuse sa renunte la fete, arata studiile, ceea ce distruge teoriile potrivit carora progresul socio-economic va conduce la o schimbare de atitudine. Desi baietii sunt preferati la toate nivelurile societatii indiene, familiile mai instarite au acces si isi pot permite testele cu ultrasunete care dezvaluie sexul unui fetus.
Cuplurile indiene cred ca familia lor este dezechilibrata fara un fiu care sa continue numele familiei, sa castige bani, sa aiba grija de rudele sale si sa isi ingrijeasca parintii la batranete, intr-o tara fara un sistem de securitate sociala. Si mai important decat atat este ca o fata se marita in afara familiei sale, luand cu ea zestrea, in vreme ce un baiat va aduce, la casatorie, o zestre in familie, ceea ce reprezinta un avantaj economic semnificativ.
Profesorul Prabhat Jha de la Centrul pentru Cercetarea Sanatatii Globale de la Universitatea Toronto, cel care a facut acest studiu, spune ca „avortul selectiv al fetusilor feminini, in general dupa un prim-nascut fetita, a crescut in India in ultimele decenii si a contribuit la marirea dezechilibrului intre sexe”. Este nevoie de o monitorizare mai atenta pentru reducerea „cresterii remarcabile a avorturilor selective de fete”.
Terminarea unei sarcini pe baza sexului fatului a fost scoasa in afara legii in India in 1996, insa legea este frecvent incalcata si putini cred ca exista suficienta vointa printre politicieni pentru a schimba legea in asa fel incat sa se puna capat acestui proces.
Piata procedurilor de aflare a sexului unui fat produce un profit anual de cel putin 100 de milioane de dolari. In plus, desi au existat incercari de a mari pedepsele, din 800 de cazuri aduse in fata justitiei, au fost date condamnari doar in 55.”

sursa: ziare.com

Reclame

Opinii

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s