Femeia din Orient are drepturi?

Drepturile femeilor din Orientul Mijlociu si nordul Africii sunt adesea negate de fiecare din tarile din aceste regiuni. Multe guverne suprima societatea civila, restrictionand libertatea presei sau pe cea de exprimare.
Desi aceste ingradiri afecteaza si femeile si barbatii, in general femeile sunt subiectul mai multor violari ale drepturilor omului, creandu-le acestora un statut de subordonare fata de barbati. Iar aceasta discriminare legala submineaza participarea egala a ambelor sexe in societate si expune femeile unui risc mai mare de violenta.
1. Interzicerea sofatului

In Arabia Saudita femeilor nu li se permite sa sofeze si nici macar sa mearga pe biciclete, iar barbatii nu au voie sa aiba in masina femei care nu le sunt rude apropiate.
In aceste conditii, conducerea autobuzelor de scoala este o problema destul de delicata. Ministerul Educatiei are in aceste posturi barbati special alesi, de incredere.
Insa increderea parintilor este cam greu de castigat dupa ce politia religioasa a ucis 15 persoane in 2002. E vorba de 15 fete a caror scoala luase foc. Politia le-a interzis acestora sa paraseasca imobilul, folosind chiar forta, deoarece fetele nu erau acoperite corespunzator. Toate au murit in incendiu.
2. Cerinte vestimentare

In 2001, un grup militant numit Lashkar-e-Jabar a cerut ca femeile musulmane din Kashmir sa poarte burka – o haina care sa le acopere din cap pana in picioare. Doua femei care nu s-au acoperit astfel in public au fost stropite cu acid pe fata de catre barbati.

3. Dreptul la divort

In multe tari, in timp ce sotii pot divorta usor (adesea doar pe cale verbala), femeile se confrunta cu obstacole de natura financiara si legala de neinvins. In Liban, femeile maltratate nu pot cere divortul pentru abuz fara depozitia unui martor ocular. Si asta deoarece un certificat medical care sa sustina abuzul fizic nu este suficient.
Iar femeile din Egipt, desi pot sa initieze un divort fara o cauza anume, trebuie nu numai sa renunte la orice drept asupra bunurilor materiale ale cuplului, ci si sa isi plateasca zestrea.

4. Accesul la educatie

In multe zone din Afganistan, fetelor nu li se mai permite sa mearga la scoala dupa ce ajung la pubertate. Pe langa problema reprezentata de prezenta adolescentilor de ambele sexe intr-o scoala si de amenintarile legate de siguranta fetelor, si lipsa profesoarelor, esentiale intr-o tara in care fetele nu pot fi invatate de un barbat dupa o anumita varsta, constituie o bariera in calea educarii fetelor.
Statisticile din 2008 arata ca doar 18% dintre femeile afgane cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani stiu sa citeasca.

5. Dreptul de a calatori

Barbatii din Egipt si Bahrain pot semna un act oficial pe care sa il inainteze aeroporturilor, prin care sa interzica sotiilor lor parasirea tarii, sub orice motiv.
In Irak, Libia, Iordania, Maroc, Oman si Yemen, femeile maritate au nevoie de permisiunea scrisa a sotilor pentru a calatori in strainatate si pot fi impiedicate sa faca acest lucru pentru orice motiv.
Iar in Arabia Saudita femeile trebuie sa obtina permisiunea scrisa a celor mai apropiate rude de sex masculin pentru a parasi tara sau pentru a calatori folosind transportul public intre parti diferite ale regatului.

6. Violenta

In multe tari arabe nu exista legi specifice sau prevederi care sa pedepseasca violenta domestica, desi aceasta constituie o problema destul de raspandita. Violenta domestica este considerata, insa, in general, o problema care iese de sub jurisdictia statului. Daca o femeie maltratata merge la politie pentru a semna o plangere i se spune sa se intoarca acasa.

In plus, exista foarte putine adaposturi care sa protejeze femeile ce se tem pentru vietile lor.
Mai mult, codurile penale din mai multe tari din regiune contin prevederi care permit politiei si judecatoriilor sa ignore acuzatiile impotriva unui violator daca acesta vrea sa isi ia victima de sotie.

7. Dreptul la custodie

In Bahrain, judecatorii au puterea totala de a nega femeilor custodia asupra copiilor lor, pentru cele mai arbitrare motive.

8. Cetatenia

Cele mai multe tari din regiune, cu exceptia Iranului, Tunisiei, Israelului si a unei parti din Egipt, permit doar tatilor sa isi treaca mai departe cetatenia copiilor.

9. Subjugarea sexuala

Multe tari incrimineaza adulterul. In Maroc, femeile sunt mult mai expuse riscului de a fi acuzate de incalcarea Codului Penal in ceea ce priveste relatiile extraconjugale decat barbatii. Totodata, femeile gravide, dar nemaritate, sunt in special expuse riscului persecutarii.”

sursa: ziare.com

Reclame

2 gânduri despre „Femeia din Orient are drepturi?

  1. pericol pentru romani este lesbianismul. caci daca femeile nu mai vor sa nasca devine o problema. fetele sunt atrase unade alta, chiar mamele abuyeaya fiicele, barbatii lor fiind plecati… in aceste conditii a aparut sexul initiatilor…. chiar criticul de arta din Iasi a declarat ca barbatii au castig de cauza pentru ca nu au mentalul decat ca a unor animale, nu doresc mai mult de la femeie decat sa o supuna, nu stiu artistii sa divinizeze de aceea a aparut moda unei lumi marginite, limitate… e bine sa nu viyiteyi galeriile care arata omul animal…

    Apreciază

    • Nu neg ca homosexualitatea si lesbianismul sunt niste „ciudatenii” pentru societatea noastra, dar fiecare are dreptul sa aleaga cum sa isi traiasca viata. Eu sunt in favoarea familiei de tip traditional, dar fiecare are parerile sale.

      Apreciază

Opinii

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s