Ai cont Facebook? Afla cele 10 setari de confidentialitate vitale

„Cu cat devine mai popular, cu atat Facebook este mai susceptibil fraudelor. De aceea e nevoie sa ne protejam identitatea si intimitatea prin optiunea „setari de confidentialitate” (Privacy Settings). Sunt 10 setari vitale pe care trebuie sa le faceti pentru ca Facebook sa fie un site sigur si pentru dvs..

1. Date personale pe Facebook – nume, sex, poza pentru profil si confidentialitate retea (network privacy)
Informatiile pe care le introduceti in directorul de baza al Facebook pot fi accesate de oricine are un calculator si o conexiune la internet. Hacker-ii si virusii „beneficiaza” in aceeasi masura de acces la informatiile dvs. din directorul de baza. Pe Facebook, numele, sexul, poza pentru profil si retelele sunt intotdeauna accesibile domeniului public.

2. Cum ascundeti pe Facebook detaliile ce nu vreti sa apara in motorul de cautare.
Va puteti personaliza setarile de confidentialitate pentru directorul de baza al Facebook . Daca setati directorul de baza pe optiunea „friends only” (doar prieteni), va veti asigura ca doar prietenii recunoscuti si acceptati de dvs. pot sa va caute pe Facebook. Aceasta setare nu permite sa fiti cautati online de unele persoane cum ar fi angajatorii potentiali, strainii sau cunostintele pe care nu le simpatizati.

3. Facebook si informatiile de baza.
Setarile de confidentialitate din directorul de baza aflat in contul dvs. Facebook va permit, de asemenea, sa aveti control asupra primirii mesajelor (ce primiti si de la cine). In plus, puteti decide cine va vede lista de prieteni si alte informatii personale cum ar fi scolile absolvite, locurile dvs. de munca din trecut si prezent, orasul in care locuiti sau orasul natal, preocupari si altele. Puteti alege sa permiteti accesul „prietenilor prietenilor” dvs. (friends of friends) sau accesul „tuturor” (everyone); pueti primi cereri de prietenie pe Facebook (friends request) pe care le puteti ignora oricand daca vin din partea unor persoane necunoscute.

4. Facebook si „sharing”
Va puteti alege din setarile de confidentialitate din contul dvs. Facebook ce sa fie public si ce nu si cu cine sa impartasiti (share) aceste informatii. Statusul, pozele, postarile, informatiile personale, familie, relatii, clipuri video – tot ce bifati (tag in) poate fi stat sa devina vizibil doarpentru persoanele alese de dvs.. Optiunile pe care le aveti pe Facebook sunt: informatii publice pentru oricine, informatii publice pentru prietenii prietenilor dvs., informatii publice pentru prietenii dvs. sau informatii publice pentru altii.

5. Pe Facebook tineti informatiile vitale ascunse mereu!

Aceste informatii includ adresa completa la care locuiti, numarul de telefon, adresa de email, detalii despre cardurile bancare pe care le detineti sau numele membrilor de familie. Acestea nu trebuie postate pe niciun site public. Facebook este si el un astfel de site. Este foarte important sa va protejati impotriva furtului de identitate, mai ales pe un site de socializare.Facebook

6. Facebook si listele de utilizare.
Facebook va permite sa va grupati prietenii in functie de categoria din care fac parte: prieteni, colegi, familie, profiluri limitate. Dvs. alegeti cum sa se numeasca grupul si pe cine introduceti in el. Pe Facebook grupurile nu se exclud reciproc, astfel ca aceeasi persoana poate face parte din mai multe grupuri. Folositi listele Facebook pentru a va seta eficient optiunile de ascundere a unor informatii, mai ales ca vi se ofera numeroase posibilitati de a combina setarile. De exemplu, pentru ca toata lumea sa va poata vedea pe Facebook (inclusiv status, poze, postari) cu exceptia colegilor, setati-va optiunile de ascundere a informatiilor (privacy settings) astfel: doar prieteni, exceptie: colegi.

7. Facebook si albumele foto.
Indiferent cum ati setat optiunile de confidentialitate, puteti ascunde orice actiune la care participati. Pur si simplu alegeti setarea corespunzatoare pentru fiecare lucru in parte. Puteti face asta pe pagina cu profilul dvs. daca dati click pe simbolul de blocare (lock) si cresteti sau micsorati nivelul de confidentialitate pentru fiecare update introdus, fie ca e vorba de un nou album, status sau comentariu.

8. Facebook si eliminarea unui update.
Facebook trimite automat un update (prieten nou adaugat, album foto sau comentariu) la pagina de start (home). Pentru a ramane ascuns si a avea mai multa confidentialitate, puteti elimina manual orica update din activitatea dvs..

9. Aplicatiile pe Facebook si setarile de confidentialitate.
Aplicatiile cum sunt jocurile sau concursurile preiau adesea din informatiile existente in contul dvs. de Facebook cand le permiteti accesul. Asigurati-va ca doar aplicatiile aprobate au acces la informatia dvs.. Setati-va aplicatiile, jocurile si optiunile de confidentialitate la „doar prieteni” (friends only). Aceasta este cea mai sigura optiune.

10. Fiti la curent cu politica Facebook.
In timp, Facebook si-a schimbat termenii de confidentialitate de multe ori. Asigurati-va ca sunteti la curent cu tot ce e nou in termeni de confidentialitate si alegeti-va optiunile care va avantajeaza. Se stie ca site-ul favorizeaza sponsorii externi in defavoarea propriilor utilizatori, asa ca fiti mereu vigilenti!
In concluzie, fiti precauti si respectati-va intimitatea, nu dati nimanui ocazia sa se foloseasca de persoana dvs. si postati doar ceea ce e inofensiv!”

sursa: afladespre
click articol

6 gânduri despre „Ai cont Facebook? Afla cele 10 setari de confidentialitate vitale

  1. Din 24.03.2013 nu imi pot accesa faceebook- ul. Am facut prostia de a -mi posta un cod de securitate pt a bloca accesul copilului meu. Acum vreau sa-mi scot acest cod de securitate si nupot. Deci de ieri nu primesc acel cod de securitate. Cum pot sa-mi accesez contul?

    Apreciază

  2. Cred ca ar trebui reformulata intrebarea fiindca eu nu inteleg care este problema cu care te confrunti.
    Daca nu poti vedea profilul unei persoane pe Facebook atunci inseamna ca nu te are adaugata in lista de prieteni sau esti user blocat si nu ai acces deloc la profil chiar daca tu ai pe acea persoana in lista.
    Sper ca am fost de ajutor…>:D<

    Apreciază

Opinii

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s