Vălul în cultura arabă!

In trecut, credeam ca valul este un simbol al seductiei, vazand dansatoarele „din buric”, dar, de fapt, el este cu totul altceva! Pentru lumea araba, valul are o semnificatie aparte, religioasa. Acesta intruchipeaza o femeie credincioasa si modesta care nu iese din casa fara sa isi acopere capul cu un vesmant special.

Semnificatia valului in cultura araba
Voalul este un accesoriu cu mai multe intelesuri. Acesta este perceput ca un obiect de vestimentatie confectionat dintr-o tesatura fina care acopera capul sau fata. In cazul culturii arabe, valul poate acoperi doar zona capului, parul, gatul, o parte a fetei sau in anumite cazuri, acopera intregul corp.
Potrivit Coranului, podoabele femeii arabe nu trebuie sa conste in bijuterii extravagante, coafuri deosebite sau rochii scumpe. Frumusetea lor trebuie sa porneasca din interior. Credinta, smerenia si politetea sunt calitatile principale care trebuie sa fie reflectate prin intermediul tinutei.
Voalul nu este impus de un barbat, ci de porunca lui Allah, care le obliga sa-si acopere tot ceea ce poate fi seducator. Materialele din care sunt confectionate voalurile sunt fluide si subtiri, insa, in nici un caz transparente. Inul si bumbacul se numara printre cele mai utilizate. Voalurile variaza in functie de preferinte, de credinta dar si de regulile impuse de fiecare stat islamic.
După cum se ştie, nu toate ţările islamice au adoptat obligativitatea portului acestui văl, care variază la rândul său, în funcţie de preferinţele şi credinţele personale, dar şi în funcţie de normele impuse de fiecare stat islamic în parte. Dacă în Arabia Saudită femeile sunt obligate să poarte “burka” (cel mai conservator dintre văluri), Turcia se află la polul opus, în această ţară nefiind obligatoriu ca vreo tipologie a vălului să fie purtat.
Vălul islamic purtat de femeile musulmane a provocat controverse puternice, în special în spaţiul european. Cel mai puternic contestatar al acestuia este Franţa, care a şi iniţiat un proiect de lege pentru interzicerea portului acestui văl, pe care majoritatea culturilor occidentale îl consideră a reprezenta opresiunea regimului islamic asupra femeilor.
Iata care sunt cele mai cunoscute tipuri de voal:

Hijab: este considerat indeosebi simbolul modestiei. El reprezinta chiar traducerea cuvantului „val” din limba araba. In cultura musulmana acesta este un simbol religios dar este privit si ca un simbol al feminitatii. Acest val se regaseste intr-o varietate de marimi si stiluri, in culori pastelate si este asortat intotdeauna la restul tinutei. In general este format dintr-o esarfa patrata, lunga pana in dreptul umerilor care acopera capul si gatul. Hijabul este un val care lasa fata la vedere.


Al-amira: este un voal format din doua bucati. Confera o nota eleganta si totodata modesta celor care il poarta. Este alcatuit dintr-o boneta care acopera capul si o esarfa rotunda prinsa cu ace de siguranta care acopera gatul.


Niqab: acest tip de voal acopera chipul si lasa la vedere doar zona ochilor. In general se poarta impreuna cu un val care acopera si capul. Niqabul poate fi purtat cu un val separat, care sa acopere si zona ochilor.


Khimar: este un val lung, care poate ajunge pana in dreptul taliei sau chiar pana la genunchi. Acesta lasa fata la vedere dar acopera complet capul, gatul si umerii.


Burka” reprezintă cel mai conservator dintre vălurile islamice. Acesta acoperă întreg corpul şi faţa, lăsând liberă doar o meşă prin care cea care îl poartă să poată vedea. Atât burka, cât şi niqab au fost aprig contestate în mai multe ţări europene, care au dorit interzicerea purtării acestora. Portul acestui văl este obligatoriu în cele mai conservatoare state islamice, dintre care cel mai important este Arabia Saudită. Mai mult, în această ţară, femeile nu au voie să interacţioneze sub nicio formă cu barbaţii străini, sub incidenţa unor pedepse aspre, printre care deseori şi cea cu moartea.


Shayla reprezintă un alt tip de văl tradiţional, de formă dreptunghiulară şi lung, purtat în special în zona Golfului Persic (Irak, Kuwait, Bahrain, Qatar, Oman sau Emiratele Arabe Unite). Este înfăşurat în jurul capului şi pliat sau îndoit pe umeri.


Chador, purtat în special de femeile iraniene când ies din case, este o mantie care acoperă întreg corpul. Este purtat deseori împreună cu o eşarfă purtată pe cap, pe dedesubt.
Asadar, tarile arabe abordeaza intr-un mod diferit stilul vestimentar al femeilor. Acestea au obiceiuri si traditii diferite care impun reprezentantelor sexului feminin o imbracaminte sobra si o atitudine pe masura. Contestate deseori pentru rigiditatea lor, aceste reguli constituie un adevarat cult pentru orice femeie araba.

surse: kudika & politicall
click pt articol
click pt articol

10 gânduri despre „Vălul în cultura arabă!

 1. Primele patru paragrafe sunt perfect valabile si pt. creştinismul ortodox 🙂 . Într-adevăr, este vorba de supunerea faţă de Dumnezeu, de smerenie. Şi interesant e că femeilor le sta mai bine (si e o postura mai nobila) cu capul acoperit decat neacoperit, si cu parul lung mult maibine decat cu parul scurt (existând la creştinismul ortodox şi păcatul tunderii parului la femeie.)

  Apreciază

  • Si mie imi place ca femeile sa aiba o podoaba capilara bogata, dar acum s-au mai schimbat vremurile. Nu stiu cat de nobile sunt daca au capul acoperit, dar transmit un aer de mister si de feminitate.

   Apreciază

 2. In sfarsim ceva despre Vălurile femeilor arabe!De mult cautam asa ceva,ma fascineaza si vreau sa stiu cat mai multe lucruri despre arabi,cultul lor,obiceiurile,traditiile,religia islamica si multe alte lucruri,care noi romanii ii consideram niste criminali sau ceva de genu…

  Apreciază

  • Cultura araba este o cultura foarte diferita de a noastra si de aceea multi nu ii inteleg farmecul. Intr-adevar are si aspecte negative, cum ar fi discriminarea femeii, dar sunt si alte lucruri pozitive, de exemplu muzica sau dansul. Depinde foarte mult de perspectiva din care privesti lucrurile. Si stiti foarte bine ca omul ce nu intelege sau nu este de acord, va considera ca este total negativ si il va respinge.

   Apreciază

Opinii

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s