Tehnici de finante personale in caz de catastrofa!


Sper sa nu apuc ziua in care banii nu vor mai avea nicio valoare, iar societatea va suferi schimbari radicale…dar asa cum spune medicul…”E mai bine sa tratezi, decat sa previi!” Asadar, va recomand acest articol.
Fii pregatit!
— motto-ul Asociatiei Scout

Traim intr-o oaza de liniste situata intr-o lume turbulenta. In apartamentul sau in casa noastra, la caldurica, in fata televizorului, privim apatici la reclamele care ne indeamna sa cumparam, in timp ce in lume oamenii mor in razboaie, de foame, frig sau boli. Traim intr-o lume in care catastrofele sunt “altundeva”, daca te afli la locul potrivit: crize sociale, financiare, epidemii de gripa sau alte boli globale.
Dar nu ne pasa. Apasam plictisiti telecomanda, in cautarea altui program TV, hipnotizati de fluxul de imagini si vorbe care vin din ecranul televizorului. Traim falsa siguranta a caminului, iar mantra noastra de baza, atunci cand ne uitam la stirile cu iz apocaliptic, este: mie nu mi se poate intampla asa ceva.
Naivitatea se plateste scump. O plateste aproape toata planeta, acum, in plina criza financiara. Dar criza financiara nu este singura catastrofa care ne poate lovi. Mai sunt revoltele sociale, modificarile climatice catastrofale, razboiul. Lista e mai lunga, dar articolul de fata nu are rolul de a da detalii despre acest subiect. El vrea sa-ti arate ca in timpuri deosebite ai nevoie de unelte financiare deosebite, altfel va trebui sa suferi consecintele.

Esti pregatit?
Iarna nu-i ca vara

Aceasta propozitie, geniala prin evidenta si stilul mucalit pe care il foloseste, ramane cea mai buna definitie a timpurilor groaznice pe care am putea sa le traim. Chiar daca acum ti-e bine, acest lucru se intampla pentru ca societatea functioneaza, sistemele ei isi fac treaba.
Ti-ai cladit viata pe aceasta structura si esti in totalitate dependent de ea. Iti iei in fiecare luna salariul, mergi la supermarket sa-ti cumperi de mancare, ai o farmacie pe-aproape in caz ca te doare capul. Daca esti bolnav, te duci la medic sau te internezi la spital si daca ai un accident, vine o ambulanta. Dar toate aceste binefaceri colosale ale civilizatiei pot sa dispara intr-un timp scurt.
In caz de catastrofe, de orice fel, trebuie sa intelegi ca lumea in care traiesti se va rupe in bucatele.

In caz de catastrofa acuta, localizata (inundatii, revolte sociale locale, epidemii mortale localizate), statul are mecanismele necesare si puterea de a face fata provocarii. Chiar daca e vorba de un eveniment extrem de intens, faptul ca e vorba de ceva regional, e un factor pozitiv. Sunt cateva elemente esentiale care te deservesc si care sunt afectate in acest caz:

* servicii specializate a statului (politie, armata, sanatate);
* utilitati publice (drumuri, curent electric, apa curenta).
* aprovizionarea populatiei cu cele necesare traiului.

Tocmai pentru ca evenimentele sunt localizate, nu vor exista probleme decat pe termen scurt. Din zonele invecinate vor veni ajutoare in toate domeniile necesare, ceea ce va restaura, in timp, vechiile servicii.

Un caz special este catastrofa generalizata. In acest caz se creeaza conditii pentru ca situatia sa devina, din acuta, cronica. O catastrofa care distruge structura serviciilor sociale, utilitatile publice si sistemul de aprovizionare a populatiei, pe termen lung, devine cu adevarat problematica pentru supravietuire, tocmai pentru ca apare pe o suprafata mult prea mare iar ajutoarele din jur nu sunt suficient de multe pentru a ajunge la timp.
Modificari la nivel financiar general

In caz de catastrofa cronica, in lipsa ajutoarelor, vor aparea situatii la care va trebui sa te adaptezi:

* nu vei mai merge la munca pentru ca societatea este in stare de colaps;
* fara munca, nu vei mai avea salariu;
* sistemul bancar nu va functiona, deci nu vei avea acces la bani cash, chiar daca ai conturile bancare pline de bani;
* preturile marfurilor esentiale pentru supravietuire (mancare, medicamente) vor exploda;
* chiar daca vei avea bani, nu vor functiona magazinele care, in timpuri normale, asigurau aprovizionarea populatiei.

Masuri de prevenire, de ordin general
E bine sa fii pregatit pentru situatii catastrofice, avand stocuri minime de hrana, medicamente.

Un plus foarte bun este existenta unor planuri de evacuare: sa stii unde ai putea sa te duci in caz de catastrofa, cum sa ajungi acolo, tinand seama ca infrastructura de transporturi nu functioneaza (nu merge sistemul de transport in comun, trenurile, autobuzele, avioanele, soselele sunt distruse sau blocate).

Ia aminte la aceste necesitati de baza pentru supravietuire. Iti recomand sa consulti o resursa gratuita de o calitate exceptionala, vizitand blogul audio realizat de Jack Spirko: The Survival Podcast.
Masuri de prevenire, de ordin financiar

In caz de catastrofa cronica, trebuie sa intelegi doua lucruri esentiale:

* sistemul bancar va inceta sa functioneze, dar asta nu inseamna ca nu vor mai fi folositi banii;
* sistemul de provizionare al populatiei cu marfuri (mancare, medicamente, etc.) va fi blocat, dar asta nu inseamna ca nu vei putea cumpara alimente si cele necesare traiului. Mai mult, vei fi obligat sa le cumperi, daca vrei sa supravietuiesti.

In caz de catastrofa, banii sunt extrem de pretiosi. Desigur, cel mai bine este sa ai cele necesare supravietuirii si sa nu fii nevoit, cel putin pentru un timp, sa le cumperi, la un pret enorm, in timp de catastrofa (vezi segmentul anterior). Dar in caz de nevoie, e necesar sa ai bani cash.

Daca ai norocul sa fii informat despre iminenta unei catastrofe generalizate (razboi, calamitate naturala continentala sau globala), mergi la banca si/sau la bancomat si scoate cat mai multi bani din conturile pe care le ai. Daca ai o caseta de valori, da fuga si scoate toate lucrurile de valoare de acolo (bani, bijuterii). Foloseste ascunzatoarea de valori din casa sau construieste o ascunzatoare de valori, pentru a stoca banii, bijuteriile sau obiectele de valoare.

Transferuri rapide de cash
E bine ca macar o parte din banii tai sa fie depusi la o
banca straina, recomandabil de pe un alt continent. In caz de catastrofa iminenta care va afecta doar continentul in care te afli, transfera mare parte din banii tai la banca straina, aflata pe un alt continent.
Nu transfera toti banii. Scoate o parte din ei pentru a putea plati transportul tau afara din zona care va fi calamitata. De asemenea, mai ai nevoie de o rezerva de bani la purtator, pentru cazuri de forta majora.

Fii pregatit sa negociezi
Pentru ca banii sunt in cantitate limitata, este important sa fii atent cum ii cheltuiesti. Fii pregatit sa negociezi “la sange” orice achizitie de marfuri (alimente, medicamente) sau servicii (medicale, trasporturi). Nu poti sa stii cat de repede vei putea parasi zona catastrofei sau cat de repede vor fi depasite efectele acesteia, in zona in care te afli, zona in care esti imobilizat.
Concluzie
Catastrofele, de orice fel, schimba regulile jocului, inclusiv ale jocului financiar. Sunt situatii deosebite, care te obliga sa iei masuri speciale. In caz contrar, poti suferi neplaceri majore sau chiar letale, pentru tine si pentru familia ta.
E esential sa ai un plan in caz de calamitate. Nu pleca de la ideea ca tie nu ti se poate intampla. Ia-ti o zi de weekend sau de vacanta pentru a te gandi la un asemenea scenariu, pune pe hartie un plan in caz de pericol cronic, incepe sa te pregatesti pentru asemenea situatii. Nu trebuie sa devii paranoic si sa stochezi munti de alimente in casa, dar stocuri minime de alimente si medicamente sunt esentiale, stocuri minime de numerar in casa sunt la fel de importante, iar un plan clar de actiune trebuie sa fie la indemana.

La fel de importanta este trecerea cu hotarare la actiune. Un plan, oricat de bun, este doar o lista de bune intentii. Nu sta pe ganduri. In caz de pericol actioneaza conform planului pentru a putea iesi din situatia amenintatoare in care te afli. Iar dupa un timp, ajuns in afara pericolului, vei intelege ca pregatirile pe care le-ai facut, inainte de catastrofa, nu au fost timp pierdut. Ele pot insemna diferenta dintre viata si moarte.”

Articol scris de Luca Dezmir
sursa: http://www.empower.ro Click pentru articol

Reclame

3 gânduri despre „Tehnici de finante personale in caz de catastrofa!

  1. Prin unele parti ale lumii exista servicii de pompieri de exemplu din voluntari. Care voluntari sunt vecinii altminteri si pe care zau ca mai degraba as pune baza la o adica decat pe „serviciul specializat al statului”, pentru simplul motiv ca sunt si mai aproape si mai direct interesati. Unde mai pui ca fiecare dintre noi e „vecin” pe undeva, deci poate n-ar fi o idee rea sa faca parte din asa ceva chiar si fara catastrofa, nu?

    (sablonul=”tema wordpress”)

    Apreciază

  2. Cam de-andoaselea blogul asta, bine, nu zic cu rautate dar credeam ca nu e niciun articol pana sa ajung la cel abia citit. NU cred ca ar fi rau sa schimbi sablonul. Pe de alta parte, postarea e foarte interesanta mai ales prima poza.

    Apreciază

Opinii

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s